Режим роботи:

пн.-пт. 10:00-21:00,

сб. 10:00-18:00

RU UK
English PrimeСтаттіГраматика англійської мови

Фільтрувати:
За замовчуванням
За замовчуванням
За рейтингом
За датою публікації
За кількістю коментарів
03 Січня 2024
21 хв 206 0

Фразові дієслова з turn

Серооченко Мария

01 Січня 2024
20 хв 212 0

Фразові дієслова з give

Серооченко Мария

28 Вересня 2023
31 хв 3929 0

Частини мови в англійській

Наталья Боднаренко

27 Вересня 2023
20 хв 723 0

Службові слова в англійській

Наталья Боднаренко

24 Вересня 2023
16 хв 1225 0

Частка в англійській мові

Наталья Боднаренко

19 Вересня 2023
22 хв 1521 0

Омоніми в англійській

Наталья Боднаренко

У цій невеликій статті ми з Вами розберемося, що таке англійська граматика, навіщо вона потрібна, з чим її їдять і як її краще вивчати. Стаття буде корисною як для людей, що тільки починають вчити англійську, так і для просунутих студентів. Почнемо!

Що таке граматика англійської мови?

Якщо спробуємо з’ясувати значення слова “граматика” і зазирнемо у словник, ми побачимо там приблизно таке визначення: Граматика – сукупність правил про зміну слів і поєднання слів у реченні. Тобто, простими словами: Граматика – це спосіб пов’язати різноманітні слова в один вузлик, склавши з них, таким чином, повноцінне речення та надавши їм додаткового сенсу. З цього слідує, що граматика – друга найважливіша складова будь-якої мови, перша – це лексика.

Що дасть нам вивчення граматики англійської мови?

Як уже було сказано вище, граматика дозволяє нам збирати кілька слів в одну купу і надавати їм особливого значення. Щоб зрозуміти, навіщо граматика в принципі потрібна, краще подивитися на приклад в українській мові, потім на приклад англійською мовою, а потім зробити певні висновки. Давайте так і вчинимо!

У нас є набір слів: Хлопчик, собака, вигулювати, парк, у. Давайте застосуємо ту саму граматику і зберемо ці слова в одну купу:

Хлопчик вигулює собаку у парку.
Хлопчик вигулював собаку у парку.
Хлопчик вигуляє собаку в парку.

Як бачите, у нас вийшло 3 різних речення, хоча ми використовували однакові слова. Перше речення – у теперішньому часі, друге – у минулому, а третє – у майбутньому. Так працює граматика: використовуючи правила утворення теперішнього часу, ми донесемо до співрозмовника думку, що хлопчик вигулює собаку прямо зараз. У другому випадку граматика допомагає нам донести ту думку, що дія вже закінчилася і сталася в минулому, хлопчик вже цим не займається. В останньому випадку ми спостерігаємо те, як граматика допомогла нам вказати на плани хлопчика в майбутньому і зорієнтувала, що описаним подіям тільки належить відбутися у майбутньому, адже ми використали правило побудови майбутнього часу, а саме – змінили дієслово “вигулювати” відповідним для нас чином.

Тепер давайте спробуємо зробити те саме з англійською мовою. У нас є набір слів: Jack, watch TV, his family, with. Спробуємо застосувати граматичні правила і зв’язати ці слова в один вузол.

Jack watches TV with his family.
Jack is watching TV with his family.
Jack watched TV with his family.
Jack will watch TV with his family.

І знову граматика люб’язно надала нам цілих 4 варіанти зв’язування цих слів (хоча їх, насправді, набагато більше). У першому випадку, за допомогою граматичних правил ми побудували простий теперішній час і дали співрозмовнику зрозуміти, чи є у Джека такий рід занять у житті – він дивиться телевізор. Це – рутина для нього. У другому реченні ми дали співрозмовнику зрозуміти, що Джек прямо зараз дивиться телевізор, він зайнятий цим зараз. У третьому випадку граматика допомогла нам показати, що Джек дивився телевізор. Це було у минулому і більше не відбувається. І в останньому випадку граматика веліла нам додати маленьке слово “will“, щоб показати, що Джек подивиться телевізор колись у майбутньому.

Ось навіщо потрібна граматика. Вона дозволяє нам точно зрозуміти, чи майбутня ця дія, чи дія, яка вже відбулася, чи вона відбувається саме зараз, чи, можливо, вона є для нас якоюсь рутиною. І це лише один із проявів граматики, а скільки вже сенсів було знайдено!

Як правильно вивчати граматику англійської мови?

У вивченні будь-якої теми, зокрема граматики будь-якої мови, важлива поступовість. Починаємо з азів – закінчуємо найскладнішим. Для цього слід чітко визначити рівень володіння англійською мовою та визначити ступінь Вашого володіння англійською мовою. Потім слід перевірити, чи є якісь прогалини у знаннях граматики на сходах нижче, перекрити їх і рухатися далі до досконалості. Але найголовніший принцип: поступовість. Починаємо з простого та повільно, поступово рухаємося вгору.

Тепер поговоримо про деталі. Припустимо, Ви вивчаєте тему тривалого теперішнього часу (Present Continuous). Ви вивчили та зрозуміли, навіщо ця тема потрібна і як її застосувати у житті. Після цього важливо подивитися і послухати якнайбільше прикладів використання цієї граматики в житті: написані приклади, уривки з фільмів, уривки з реальних розмов, знятих на камеру. Потім, Вам слід скласти якнайбільше своїх власних прикладів. У випадку з Present Continuous, Вам достатньо якнайбільше описувати свої поточні дії: I am reading this article. I am sitting. My wife / husband is preparing coffee for me. My dog ​​is sleeping in my bed. Таким чином, Ви чудово опрацюєте цю тему і зможете використовувати її в реальному житті, і так потрібно опрацьовувати кожну граматичну тему. І головне: не потрібно зубрити правила англійської мови, потрібно просто з ними ознайомитись і, якнайшвидше, почати застосовувати!

FAQ

❓Що важливіше: граматика чи лексика?

Обидва аспекти мови є важливими. Без граматики Ви не зможете правильно донести думку, а без лексики (тобто без слів) Ви не зможете цю саму граматику використовувати.

❓Чому граматика в англійській така складна?

Насправді граматика англійської мови – одна з найпростіших серед усіх мов. В англійській мові немає роду, практично немає відмінків, що дуже спрощує цю мову. Головне – вивчати її поступово, не поспішати, застосовувати якомога більше в реальному житті, і все пройде дуже гладко.

❓Як граматика англійської може бути простою, якщо там цілих 12 часів?!

Граматика англійської мови, як і граматика будь-якої іншої мови, налічує лише три звичні нам часи: теперішній, минулий і майбутній. Ті 12 часів, якими всіх лякають – ні що інше, як відтінки справжніх трьох часів. Вони називаються часовими формами. Припустимо, в російській мові – 5 часових форм, в українській мові – 7 часових форм, в англійській – 12. Проте, нічого складного в них Ви не знайдете, якщо вивчатиме тему поступово.

Дякуємо Вам за прочитання статті. Сподіваємось, вона була для Вас корисною!

Визначити потрібний рівень вивчення мови

    Запишіться на безкоштовний пробний урок

    *Якщо Ви знаходитесь за кордоном, вкажіть номер телефону, за яким закріплений один з месенджерів

    Зазначте зручний філіал:

    Отримайте безкоштовну консультацію і дізнайтесь свій рівень володіння англійською
    [utm_campaign_i][/utm_campaign_i] [utm_source_i][/utm_source_i] [utm_medium_i][/utm_medium_i] [utm_term_i][/utm_term_i] [utm_content_i][/utm_content_i] [gclid_i][/gclid_i]
    Безкоштовний урок

    Визначте потрібний рівень володіння мовою

    Виберіть мету вивчення мови

    Оцініть свій поточний рівень знань

      Запишитесь на бесплатный пробный урок

      *Если Вы за границей, укажите номер телефона, за которым закреплен один из мессенджеров

      Укажите удобный филиал:

      Получите бесплатную консультацию и узнайте свой уровень английского
      [utm_campaign_i][/utm_campaign_i] [utm_source_i][/utm_source_i] [utm_medium_i][/utm_medium_i] [utm_term_i][/utm_term_i] [utm_content_i][/utm_content_i] [gclid_i][/gclid_i]

        Запис на онлайн навчання

        *Якщо Ви знаходитесь за кордоном, вкажіть номер телефону, за яким закріплений один з месенджерів
        [utm_campaign_i][/utm_campaign_i] [utm_source_i][/utm_source_i] [utm_medium_i][/utm_medium_i] [utm_term_i][/utm_term_i] [utm_content_i][/utm_content_i] [gclid_i][/gclid_i]

          Замовити курс

          *Якщо Ви знаходитесь за кордоном, вкажіть номер телефону, за яким закріплений один з месенджерів
          [utm_campaign_i][/utm_campaign_i] [utm_source_i][/utm_source_i] [utm_medium_i][/utm_medium_i] [utm_term_i][/utm_term_i] [utm_content_i][/utm_content_i] [gclid_i][/gclid_i]